Procentual la 100g de substanta uscata aceste componente sunt:
Apa: 82-92%
- substante organice: 7,5-16,5% dintre care: proteine,albumine si alte substante azotate (3-5%)
- glucide: 1-3%
- substante lipsite de azot: 1,5-7%
- lipide: 0,5-1%
- acizi organici, enzime, vitamine, substante tanante, uleiuri eterice: 0,5%
- saruri minerale: 0,5-1,5%
Ciupercile reprezinta o valoroasa sursa de aminoacizi esentiali, in structura proteinelor din compozitia chimica a ciupecilor fiind prezenti toti aminoacizii esentiali: leucina, izoleucina, treonina, valina, metionina, fenilalanina, histidina, lizina, triptofanul, tirozina.
Valoare Terapeutica.
Raportul beneficiilor de sanatate a Ciupercilor Pleurotus este bine cunoscut din punct de vedere medical pentru beneficiile sale de control cardiovasculare si de colesterol. Ciupercile Pleurotus contin mevinolin si compusi inruditi care reprezinta un potent inhibitor. Continutul de proteine este ridicat in lamele si cuticula palariei, fiind de 41% fata de 33% din piciorul ciupercii.
Hidratii de carbon: glucoza, maltoza, trehaloza, se gasesc mai ales in ciupercile tinere, deoarece la ciupercile mature sunt utilizate in procesul de sporogeneza.
Vitaminele apartin complexului B (B1 sau tiamina, B3 sau acidul pantotenic, B8 sau biotina), iar continutul in vitaminele A, vitaminele D, si partial vitaminele C este apreciabil.
Digestibilitatea ciupercilor este oferita si de o enzima pe care o secreta, tripsina, care detine un rol deosebit in procesul de digestie.
Ciupercile pot fi consumate ca aliment dietetic, deoarece nu contin amidon, iar grasimile se gasesc in cantitati reduse, doar sub forma combinata: fostatide, lecitine, agaricine, ergosterine.
Valoarea nutritiva a ciupercilor este de 250-400 kcal pentru 100g substanta uscata calculata dupa continutul in proteine, lipide si glucide.
Valoarea nutritiva a ciupercilor este de 250-400 kcal pentru 100g substanta uscata calculata dupa continutul in proteine, lipide si glucide.
Ciupercile reprezinta un aliment care poate completa si reechilibra meniurile bogate in grasimi sau sarace in sub-substante proteice. Astfel, s-a stabilit ca, in alimentatia omului, un consum de 100-200g ciuperci uscate/zi poate mentine un echilibru normal al azotului in conditiile in care nu se consuma carne de origine animala.
Ciupercile de cultura reprezinta un produs agroalimentar apreciat in toate anotimpurile si mai ales iarna cand legumele se gasesc in cantitati mici. In Europa se cultiva peste 58% din productia mondiala de ciuperci, care este apreciata anual la peste 1.500.000 tone