Avantajele culturii ciupercilor Pleurotus

            Nu necesită teren agricol, putându-se folosi resursele şi posibilităţile locale existente în gospodărie (zone umbrite, respectiv sub nuci sau în spatele caselor), pivniţe, şoproane. Asigură o circulaţie rapidă a fondurilor băneşti investite, putând fi executate în culturile sezoniere – 2 cicluri/an, iar în cele intensive – 4-6 cicluri, în funcţie de dotările tehnice ale ciupercăriei intensive (încălzirea şi răcirea aerului).
            Prezintă o siguranţă, faţă de ciupercile Agaricus, a unei bune reuşite, factorii de risc fiind mult reduşi (rezistentă la variaţiile de temperatură, la boli, la dăunători, lucrări culturale diminuate şi un consum energetic mai redus).
           Se pot cultiva pe deşeuri provenite din agricultură, silvicultură, industria lemnului, hârtiei, celulozei, textilă şi se poate obţine un aliment bogat în substanţe proteice, mult solicitat pentru consum atât în stare proaspătă, cât şi conservată.
            Se pot cultiva fără consumuri energetice importante, spre deosebire de ciupercile Agaricus (Champignon), care prin excelenţă sunt energofage.
            In cultura ciupercilor  Pleurotus  consumurile energetice sunt minime si necesita manopera redusa.
            Reprezintă un aliment dietetic indicat, neavând grăsimi, deci putând fi recomandate pentru reducerea colesterolului. Au o eficienţă economică-energetico-biologică superioară multor produse animaliere, întrucât necesită pentru producere materiale cu valoare energetică foarte scăzută sau nulă (paie de cereale, ciocălăi de porumb, rumeguş de făinoase, deşeuri de hârtie, ş.a.).
            După 1-2 valuri de creştere, substratul celulozic uzat (brichetele vechi) poate fi folosit în furajarea animalelor (bovine, porcine), asigurându-se în felul acesta un al doilea randament prin refolosire la furajare. În aceasta situaţie, bricheta trebuie să fie încă fermă (tare) şi bine împânzită cu miceliu.
            Daca pentru cultura se foloseste material format din rumeguş sau coajă de copac, si astfel se exclude refolosirea pentru furajarea animalelor, nu este nici in acest caz o pierdere deoarece poate constitui, după uscarea lui, un bun combustibil pentru ars în sobe.
            Capacitatea de producţie exprimată prin randament, respectiv prin cantitatea de ciuperci rezultată la 100 kg. Material celulozic însămânţat, reprezintă 10-24% şi chiar peste, respectiv 30-70% faţă de materialul celulozic iniţial neîmbibat înainte de folosire. Dintr-un balot de paie (15-16 kg) se vor putea obţine circa 2 kg. ciuperci. Pentru a putea fi cultivate în cultură sezonieră adăpostită şi neadăpostită în perioada martie-mai şi septembrie-mai, sau în culturi intensive „non-stop”, atunci amenajările tehnologice sunt specifice fiecărei etape tehnologice în parte. Nu intru in detalii pentru ca acesta articol se vrea a fi doar o prezentara sumara, informativa a beneficiilor si profiturilor ce se pot obtine cu aceste ciuperci, pentru detalii suplimentare in domeniu ar fi indicat sa va adresati specialistilor.
            Volumul de investiţii pentru cultura ciupercilor Pleurotus reprezintă 50-60% din cel pentru cultura ciupercilor Agaricus, deoarece sunt rezistente la variaţiile de temperatură, boli respectiv dăunători şi necesită manoperă mai puţină.